Uneton unelmoija
Silloin kun on kosketuspintaa ja kokemusta asiasta, niin yleensä tietää mistä puhuu. Ihmiset ovat erilaisia ja kaikilla on omat tuntemukset ja kokemukset. Kaikilla ne ovat omansalaiset, mutta monesti omilla kokemuksilla voi olla jotain yhteistä muiden kokemusten kanssa.
Tästä syystä kirjoitan ja puhun asioista, joista minulla on henkilökohtaista kokemusta ja/tai jotka resonoivat itsessäni vahvasti.
Uni ja unettomuus, öiset heräämiset. Tästä koen tarpeen kirjoittaa.
Uni palauttaa elimistön rasituksesta ja väsymyksestä ja tasapainottaa hermoston toimintaa. Se vahvistaa vastustuskykyä aktivoidessaan sairauksien ja tulehdusten torjuntamekanismeja elimistössä. Se vaikuttaa myös muihin elimistön säätelyjärjestelmiin, kuten hormoneihin.
Unen aikana mieli käsittelee myös tunteita, jotka usein päivän askareissa jäävät vaille huomiota. Alitajunta saa unessa tilaa työskennellä. Nukkuminen on näin myös mielikuvituksen ja luovuuden edellytys ja auttaa ihmistä sopeutumaan muuttuvissa tilanteissa.
Itselläni on oikeasti ollut varsin hyvät unenlahjat aina aikuisuuteen saakka, kunnes ensimmäinen lapseni syntyi.
Muistan, kuinka valvoin hänen vierellään ja vahdin, että hän hengittää .
Sitten kun lopulta uskoin, että kyllä hän hengittää, uneni oli herkkää koiranunta. Havahduin jokaiseen inahdukseen ja kyljenkääntöön.
Lapsellamme on onneksi nykyään hyvät unenlahjat. Hän nukkuu 12 tunnin yöunia. Tämä on osaltaan mahdollistanut koko perheelle lepoa ja levollisia yöunia.
However! Silloin jos nukkumaan mennessä mielessä on jotain käsittelemätöntä painavaa, voi se vaikuttaa myös tulevaan yöhön.
Jos herään yöllä, enkä saa enää unta, tiedän kuinka tulisi menetellä, jotta saisin taas unen päästä kiinni. Huom! Tämä on vaatinut paljon harjoittelua ja lempeyttä itseä kohtaan.
Tyypillinen tilanne yöllä:
Lapsi on levoton, havahdun hieman siihen. Huomaan, että onpas täällä kuuma. Oikeastaan on vähän vessahätäkin. Täytyykin mennä vessaan. Tulen takaisin ja olen täysin hereillä.
Suljen silmät ja sitten alkaa pukkaamaan ne asiat, jotka siellä mielen syövereissä painoi ja jotka nyt tulisi jotenkin ratkaista. Alan miettimään ja pähkimään, suunnittelemaan ja purkamaan. NOOOOOOOOOUUUU!!!STOOOOP! Okei! tässä mennään vikaan.
Ja tämän kun mä hokasin, alkoi elämä muuttumaan.
Eli, jos herää yöllä kesken unien tai illalla uni ei tule ja asiat pyörivät mielessä, niin antaa niiden olla. Antaa niiden oikeasti vain olla. Huomaa ne, hyväksy lempeästi ja kohtaa, mutta ÄLÄ TARTU NIIHIN MILLÄÄN TAVALLA, ÄLÄ ANALYSOI, tai TAKERRU KIINNI!
Tämä on oikeasti taikasana unettomuuden tai uniongelmista kärsiville: älä analysoi tai takerru ajatuksiin, mietteisiin, tunteisiin tai tuntemuksiin.
Uni ei tule, ennen kuin mieli on hiljaa. Ainakaan minulle.
En tarkoita, että ajatukset, mietteet, tunteet tai tuntemukset tulisi sivuttaa ja sulloa mielestä pois, sillä sekään ei toimi. Se ei varsinkaan auta nukahtamaan, vaan ne nimenomaan tulisi käsitellä ja kohdata (mielellään jo päivän aikana, ettei yöllä tarvitse valvoa niiden takia). Ne tulisi kohdata lempeästi ja sitten päästää irti takertumatta niihin. Ikään kuin olisit ulkopuolinen omassa kehossasi ja tarkkailisit ulkopuolelta.
Sitten kun mieli on hiljaa, niin tuo huomio hengitykseesi. Huomaa mistä sisäänhengityksesi alkaa, missä kohtaa kehoa se tuntuu ja miten se sinussa liikkuu. Huomaa sitten mistä uloshengityksesi alkaa, miten se kehossasi liikkuu ja missä kohtaa se tuntuu. Huomaa myös onko sisään ja uloshengityksen välissä luontainen paussi.
Voit tuoda kaiken tietoisuutesi hengityksesi tarkkailemiseen. Pelkästään hengityksen tarkkaileminen ja nenän kautta hengittäminen rentouttaa kehoa ja parasympaattista hermostoa (lepo, palautuminen ja rentoutuminen). Nenän kautta sisään ja uloshengitys aktivoi myös parasympaattista hermostoa.
Seuraavan kerran, kun uni ei meinaa tulla tai heräät yöllä, muista tämä:
Älä analysoi, takerru tai tarraa kiinni.
Kuuntele ja tarkkaile hengitystäsi.
Olen aika luottavainen, että tämä auttaa. Tätä on vaan harjoiteltava, joten muista olla lempeä itsellesi.
Olen tehnyt myös rentoutusvideon, jossa keskitytään juuri yllä oleviin asioihin. Mikäli sulta löytyy kuulokkeet ja puhelin yöpöydällä, niin ohjattu rentoutusvideoni voi auttaa. Linkki videoon jutun lopussa.
Muita omia hyväksi havaittuja vinkkejä hyvään uneen:
- Hengitys- ja kehorentoutusharjoitukset
- Rauhallinen ulkoilu muutama tunti ennen nukkumaanmenoa
- Rauhallinen ja rentouttava YIN-tunti tai meditaatio ennen nukkumaanmenoa
- Voit tehdä itsellesi myös listan mieltäsi painavista asioista, kirjoittaa ne ylös. Näin saat ne ulos mielesi sopukoista. Pelkästään mielen tyhjentäminen ja huomioiminen pareille kirjattuna voi auttaa päästämään siitä irti. Voit myös luvata itsellesi palata asiaan seuraavana aamuna, jos se edelleen painaa mieltäsi.
- Huolehdi ettei sinulla ole nälkä mennessäsi nukkumaan. Kevyt iltapala muutama tunti ennen nukkumaanmenoa voi olla hyvä ajatus.